Uitdagingen bij een snelgroeiend bedrijf

Blog • 3 oktober 2024
Auteur: Tim Tamming • 6 minuten lezen

Snelgroeiende bedrijven staan vaak voor veelvoorkomende uitdagingen. Terwijl de kansen voor expansie en succes groot zijn, brengt de snelle groei ook diverse uitdagingen met zich mee. Van cashflowproblemen door voorfinanciering van voorraden tot verouderende systemen en inefficiënte processen - er is een lange lijst aan potentiële hobbels. Zonder de juiste strategieën en benodigde kennis in huis kunnen deze obstakels zelfs de meest veelbelovende ondernemingen belemmeren. Herkennen jullie deze uitdagingen ook in jullie bedrijf? Met de Feller consultants zijn wij om de tafel gegaan en hebben wij de meest voorkomende uitdagingen van de afgelopen jaren bij onze klanten in kaart gebracht.

Cashflowstress door voorraadfinanciering

Een van de grootste hoofdbrekens voor snelgroeiende bedrijven is het managen van de cashflow. Dit wordt nog gecompliceerder wanneer grote investeringen in voorraden nodig zijn om aan de groeiende vraag te voldoen. Bedrijven moeten vaak flinke aankopen doen, wat de financiële positie behoorlijk onder druk kan zetten. Dit kan ertoe leiden dat de uitgaven de inkomsten overschrijden, waardoor het lastig wordt om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Daarom is het echt belangrijk om een degelijk cashflowplan op te stellen en na te denken over alternatieve financieringsmogelijkheden, zoals factoring of voorraadfinanciering.

Administratie loopt achter

Bij een snelle groei kan de administratie snel in de knel komen. Dit komt doordat de toename in transacties en activiteiten vraagt om nauwkeurige en tijdige registratie. Gebrek aan personeel of inefficiënte processen kunnen ervoor zorgen dat facturen niet op tijd worden verwerkt, betalingen worden gemist en financiële overzichten onbetrouwbaar worden. Maar wat is nou de oplossing? Je zou bijvoorbeeld kunnen nadenken om geautomatiseerde boekhoudsystemen te implementeren en je administratieve personeel regelmatig bij te scholen. Hoewel het bewustzijn van dit probleem al de eerste stap in de goede richting is!

Groeiende geldstromen

Naarmate een bedrijf groeit, nemen ook de geldstromen significant toe. In eerste instantie is dit natuurlijk positief. Maar dit kan ook nadelige gevolgen hebben. Deze verhoogde complexiteit vereist dat bedrijven hun financiële systemen en processen opschalen om een nauwkeurige monitoring en rapportage te kunnen waarborgen. Verouderde systemen die niet meer aansluiten bij de nieuwe bedrijfsomvang kunnen leiden tot fouten en inefficiënties. Een groeiende geldstroom is mooi om te zien, maar het zou toch jammer zijn als deze systemen niet meer goed aansluiten en vervelende consequenties met zich meebrengen. Het is essentieel om te investeren in robuuste financiële software die real-time inzicht biedt en flexibel genoeg is om met de groei mee te schalen.

Systemen die verouderen

Zoals we in de vorige alinea hebben besproken kunnen door de snelle groei bestaande systemen snel verouderen en niet meer voldoen aan de huidige behoeften van de organisatie. Dit geldt voor zowel IT-systemen als operationele processen. Het niet tijdig upgraden van deze systemen kan leiden tot inefficiënties en een verhoogde kans op fouten. Regelmatig een audit uitvoeren van de huidige systemen en processen, en investeren in nieuwe technologieën die de groei kunnen ondersteunen, is daarom van groot belang.

Gebrek aan gestroomlijnde processen

Veel snelgroeiende bedrijven hebben geen goed doordachte, gestroomlijnde processen. Vaak ontstaan er gaandeweg ad-hoc oplossingen om aan de directe behoefte te voldoen, herken jij dit ook? Voor een bepaalde termijn zal dit goed gaan maar op de lange termijn kan dit leiden tot inefficiënties en miscommunicaties. Het is van belang om tijd en middelen te investeren in het documenteren en standaardiseren van bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van procesmanagementtools en het aanstellen van een procesbeheerder.

Een goed voorbeeld van gestroomlijnde processen is de order-to-cash cyclus. Hierbij is er een duidelijk gedefinieerd proces voor het verwerken van klantorders, van het moment dat de order binnenkomt tot het moment dat de betaling is ontvangen. Elk stap in dit proces – van orderverwerking, voorraadmanagement en facturering tot debiteurenadministratie – is gestandaardiseerd en geoptimaliseerd. Medewerkers weten precies wat er van hen verwacht wordt op elk moment in het proces.

Werken met budgetten en forecasts

Naarmate een bedrijf groeit, wordt het steeds belangrijker om te werken met budgetten en forecasts. Wellicht dat jullie bedrijf hier al netjes meewerkt, mocht dat niet het geval zijn dan zullen wij adviseren om hier direct eens naar te kijken. Budgetten en forecasts helpen niet alleen bij het plannen van toekomstige uitgaven en investeringen, maar bieden ook inzicht in de financiële gezondheid van de onderneming. Een goed budgetteringsproces omvat regelmatige reviews en aanpassingen op basis van actuele bedrijfsresultaten en marktontwikkelingen.

Communicatie tussen afdelingen

Bij een snelle groei kunnen afdelingen soms langs elkaar heen gaan werken. Bijvoorbeeld dat iedereen met zijn eigen werk bezig is maar dat anderen niet op de hoogte is wat er op andere afdelingen speelt, ondanks dat dit wel met elkaar in verband staat. Dit kan vooral problematisch zijn in de verkoop, waar enthousiasme over nieuwe deals en klanten soms leidt tot beloftes die de rest van de organisatie niet kan waarmaken. Duidelijke communicatielijnen en betrokkenheid van alle afdelingen bij belangrijke beslissingen zijn cruciaal om dit te voorkomen. Regelmatig teamoverleggen en een gedeeld CRM-systeem kunnen hierbij helpen.

Controleplicht bij grote groei

Wanneer een bedrijf verder doorgroeit, kan het controleplichtig worden. Dit betekent dat de jaarrekening door een externe accountant gecontroleerd moet worden, wat extra kosten en verplichtingen met zich meebrengt. Langzamerhand zal dit wanneer de groei vordert nodig worden. Bedrijven zijn er daarom aan het begin vaak nog niet mee bezig, maar moeten zich hier wel goed op voorbereiden door hun interne controlemechanismen op orde te hebben en te zorgen voor een tijdige en nauwkeurige financiële rapportage.

Chaos en paniek door gebrek aan communicatie

Tot slot kan een gebrek aan communicatie tussen afdelingen leiden tot chaos en paniek. Dit stukje slaat eigenlijk een beetje op ‘Communicatie tussen afdelingen’ en gaat daardoor ook hand in hand met elkaar. Door gebrek aan communicatie kunnen medewerkers het gevoel krijgen dat ze constant achter de feiten aanlopen, wat de productiviteit en het moreel kan schaden. Dit kan worden voorkomen door te investeren in goede communicatie- en samenwerkingsplatforms, en door een cultuur van openheid en samenwerking te bevorderen. Regelmatige updates en transparante communicatie vanuit het management kunnen helpen om iedereen op dezelfde lijn te houden.

Conclusie

De uitdagingen van een snelgroeiend bedrijf zijn talrijk en divers. Maar je bent zeker niet de enige, veel bedrijven worstelen hiermee. Door proactief te zijn en te investeren in de juiste systemen, processen en communicatiekanalen, kunnen bedrijven deze uitdagingen het hoofd bieden en hun groei op een duurzame manier voortzetten. Het is belangrijk om een transparante benadering te hanteren waarbij zowel de financiële als de operationele aspecten van de organisatie in kaart worden gebracht.

Deel op social media:

WhatsApp Image 2023-12-20 at 13.43.12

Steek je licht eens op bij Gijs

Op zoek naar iemand die jouw organisatie helpt met het oplossen van haar financiële vraagstukken? Wil jij je financiële afdeling naar een hoger niveau krijgen en toekomstbestendig vormgeven? Heb jij behoefte aan het optimaliseren en automatiseren van de processen? Wij bij Feller begrijpen de hedendaagse financiële uitdagingen en helpen onze klanten met succesvolle transities. Voel je vrij contact op te nemen en je uitdagingen op gebied van finance met mij te delen.