Wat kunt u als ondernemer verwachten op Prinsjesdag 2024?

Blog • 16 september 2024
Auteur: Gijs Dijkman • 4 minuten lezen

Op dinsdag 17 september 2024 is het weer zover: Prinsjesdag. Het kabinet maakt dan de fiscale plannen voor 2025 bekend. Hoewel we de definitieve plannen pas op Prinsjesdag horen, zijn er al wel enkele voornemens bekendgemaakt. In het pakket Belastingplan 2024 staan verschillende maatregelen die effect hebben op ondernemers. Van zzp’ers tot multinationals, en van agrariërs tot ondernemers in de zware industrie. Hieronder zetten we de verwachte wijzigingen en hun impact voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen op een rij:

Verwachte indexatie van inkomstenbelasting in 2025

Alle bedragen in de inkomstenbelasting worden volgend jaar met 9,49% geïndexeerd. Dit is iets lager dan de eerdere verwachting van 9,9%. Hierdoor betalen ondernemers net iets meer belasting dan oorspronkelijk aangekondigd.

Verhoging van de arbeidskorting voor werkenden

Voor mensen die werken, stijgt de arbeidskorting naar verwachting met € 115 bij een inkomen rond het wettelijk minimumloon. Werkenden met een salaris vanaf het minimumloon tot bijna € 40.000 houden hierdoor meer over.

Minder indexering voor de tweede belastingschijf

De inkomstenbelasting kent voor werkenden twee schijven. In 2024 wordt het bedrag waarop de tweede schijf begint minder geïndexeerd, met 3,41% in plaats van 9,49%. Mensen met een hoog inkomen gaan er daardoor minder op vooruit.

Tariefstijging in de eerste belastingschijf

Het tarief in de eerste schijf neemt met 0,03 procentpunt toe. Hierdoor gaan ondernemers maximaal € 20 meer belasting betalen.

Verlaging van de mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling wordt verlaagd van 14% naar 13,31%. Hierdoor betalen ondernemers over een groter deel van hun winst of inkomen belasting. Deze aanpassing treft vooral ondernemers met de hoogste winsten.

Verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek gaat verder omlaag van € 5.030 naar € 3.750. Hierdoor gaan zzp’ers en andere ib-ondernemers meer belasting betalen. Dit is een maatregel uit het vorige Belastingplan (2023).

Ondanks dat de jaarlijkse indexatie van heffingskortingen en schijfgrenzen voor 2024 met 9,49% veel hoger is dan in eerdere jaren, gaan vooral ondernemers met hogere inkomens in 2024 meer belasting betalen.

Aanvullende belastingmaatregelen voor ondernemers

Naast de bovenstaande maatregelen zijn er nog enkele aanvullende belastingwijzigingen die specifiek van belang zijn voor ondernemers:

  • Nieuw toptarief in box 2: Het nieuwe toptarief in box 2 van de inkomstenbelasting gaat omhoog van 31% naar 33%. Dit betekent dat ondernemers die inkomsten uit aanmerkelijk belang genieten, meer belasting gaan betalen over deze inkomsten.
  • Verdere verlaging van de mkb-winstvrijstelling: De mkb-winstvrijstelling gaat vanaf 2024 verder omlaag naar 13,31%. Dit betekent dat een kleiner deel van de winst van ondernemers belastingvrij wordt gesteld, waardoor de belastingdruk toeneemt.

Aanpassing regeling excessief lenen bij eigen vennootschap: Het maximumbedrag voor de regeling excessief lenen bij eigen vennootschap wordt vastgesteld op € 500.000. Dit was eerst € 700.000. Het bedrag aan lening bij de eigen vennootschap dat hierboven uitkomt, wordt belast als inkomen in box 2. De opbrengst van deze maatregel wordt gebruikt om de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting te behouden en niet af te schaffen, zoals eerder overwogen.

Blijf op de hoogte

Wij begrijpen dat deze veranderingen complex kunnen zijn en een grote invloed kunnen hebben op uw onderneming. Zodra de officiële plannen bekend zijn, zullen wij deze pagina bijwerken om u van de meest actuele informatie te voorzien. Heeft u vragen of wilt u meer weten over wat deze wijzigingen specifiek voor uw bedrijf betekenen? Neem gerust contact op met onze consultants. Wij staan klaar om u te helpen de juiste stappen te zetten.

Deel op social media:

WhatsApp Image 2023-12-20 at 13.43.12

Steek je licht eens op bij Gijs

Op zoek naar iemand die jouw organisatie helpt met het oplossen van haar financiële vraagstukken? Wil jij je financiële afdeling naar een hoger niveau krijgen en toekomstbestendig vormgeven? Heb jij behoefte aan het optimaliseren en automatiseren van de processen? Wij bij Feller begrijpen de hedendaagse financiële uitdagingen en helpen onze klanten met succesvolle transities. Voel je vrij contact op te nemen en je uitdagingen op gebied van finance met mij te delen.