Navigeren door de ESG-mist: wat CFOs moeten weten en hoe Feller kan helpen

Blog • 13 februari 2024
Auteur: Michel Muskee • 4 minuten lezen

De financiële wereld staat aan de vooravond van een belangrijke verandering. In 2024 moeten grote beursgenoteerde bedrijven verplicht hun jaarrekening rapporteren op ESG (Environmental, Social, and Governance) richtlijnen. Vanaf 2025 moeten ook grote niet beursgenoteerde bedrijven dit doen. Wat betekent dit precies voor CFO's, finance managers en finance directors? En hoe navigeer je door de mist van onduidelijkheden rondom deze richtlijnen?

Tien cruciale uitdagingen

  1. Relevante onderwerpen: Het bepalen van welke onderdelen van de ESG-onderwerpen relevant zijn voor de organisatie vormt de eerste uitdaging voor veel bedrijven. De ESRS beschrijft verschillende specifieke onderwerpen die van toepassing kunnen zijn, maar niet alle onderwerpen hoeven door elke organisatie gerapporteerd te worden. Een zorgvuldige evaluatie is nodig om de meest relevante ESG-onderwerpen te identificeren voor de bedrijfsactiviteiten.
  2. Stakeholderbetrokkenheid: Een open dialoog met stakeholders, van investeerders tot werknemers, is cruciaal voor het effectief bepalen van de relevante onderwerpen.
  3. Accountant en controle: Een belangrijke stap in het ESG-proces is het vinden van een accountant. Deze stap moet relatief vroeg in het proces al uitgevoerd worden, omdat de relevante onderwerpen besproken dienen te worden met de accountant. Indien dit niet gedaan wordt, bestaat het risico dat de accountant tijdens de controle in een latere fase vaststeld dat niet over alle relevante onderwerpen gerapporteerd is. Op dat moment is het dan te laat om dit nog efficiënt te herstellen.
  4. Benchmarking en normen: Zonder uniforme ESG-normen is het moeilijk om prestaties te vergelijken. Het kiezen van de juiste benchmarks en normen is cruciaal voor een accurate beoordeling.
  5. Datakwaliteit en -nauwkeurigheid: Het waarborgen van nauwkeurige en betrouwbare ESG-gegevens is een uitdaging. Transparantie en verantwoording zijn essentieel om vertrouwen op te bouwen bij stakeholders.
  6. Integratie in financiële strategieën: ESG-factoren moeten naadloos worden geïntegreerd in financiële strategieën. Dit vereist een heroverweging van investeringsbeslissingen en financiële planning.
  7. Rapportage en openbaarmaking: Voldoen aan ESG-rapportage-eisen vergt tijd en expertise. Het is essentieel om up-to-date te blijven met regelgeving en stakeholderverwachtingen.
  8. Kostenbeheersing: ESG-initiatieven hebben een prijskaartje. Het is van belang om deze kosten af te wegen tegen de potentiële voordelen en langetermijnwaarde.
  9. Kapitaalallocatie: Het juist toewijzen van kapitaal aan duurzame projecten is een complexe taak. Een grondige analyse is nodig om de meest waardevolle ESG-initiatieven te identificeren.
  10. Veranderingsmanagement: Het creëren van een ESG-cultuur vereist leiderschap en betrokkenheid. Het is essentieel om medewerkers te betrekken en te motiveren rondom duurzaamheidsdoelen.

Navigeren door de ESG-complexiteit

Het is duidelijk dat de ESG-transitie complex is, maar met de juiste begeleiding en tools kan elke organisatie deze uitdaging aangaan. Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen duurzaamheid en financiële prestaties, en om te begrijpen hoe deze twee facetten elkaar kunnen versterken.

De toekomst van finance is duurzaam

Ben je klaar om de ESG-uitdaging aan te gaan? Wil je meer weten over hoe je de balans kunt vinden tussen duurzaamheid en financiële prestaties? Neem contact op met Feller. Samen kunnen we een duurzame toekomst voor jouw organisatie vormgeven.

Wacht niet langer. Neem contact op met Feller en begin vandaag nog aan jouw ESG-reis.

Feller: jouw ESG-partner

Bij Feller zien we de ESG-transitie niet als een hindernis, maar als een kans. Onze consultants zijn uitgerust met de expertise en tools om je te begeleiden bij elke stap van jouw ESG-reis. Van dataverzameling tot stakeholdercommunicatie, wij zijn er om je te helpen slagen.

Deel op social media:

WhatsApp Image 2023-12-20 at 13.43.12

Steek je licht eens op bij Gijs

Op zoek naar iemand die jouw organisatie helpt met het oplossen van haar financiële vraagstukken? Wil jij je financiële afdeling naar een hoger niveau krijgen en toekomstbestendig vormgeven? Heb jij behoefte aan het optimaliseren en automatiseren van de processen? Wij bij Feller begrijpen de hedendaagse financiële uitdagingen en helpen onze klanten met succesvolle transities. Voel je vrij contact op te nemen en je uitdagingen op gebied van finance met mij te delen.