De ultieme checklist voor een vlekkeloze jaarafsluiting

Blog • 4 december 2023
Checklist jaarafsluiting
Auteur: Michel Muskee • 3 minuten lezen

Het einde van het jaar nadert snel, en voor veel organisaties betekent dit dat het tijd is voor de jaarafsluiting. Het is een cruciale periode waarin de financiële gezondheid en prestaties van het afgelopen jaar worden beoordeeld. Een effectieve en efficiënte jaarafsluiting vereist zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor detail. Hier presenteren we een uniforme checklist om ervoor te zorgen dat jouw jaarafsluiting soepel verloopt.

1. Begin vroeg en plan vooruit

Stel een duidelijke tijdlijn op voor alle activiteiten die met de jaarafsluiting te maken hebben. Door vroeg te beginnen, vermijd je last-minute stress en zorg je ervoor dat er geen enkel detail over het hoofd wordt gezien.

2. Review alle financiële transacties

Ga alle boekingen van het afgelopen jaar na. Controleer op inconsistenties, dubbele boekingen of ontbrekende transacties. Dit waarborgt de nauwkeurigheid van jouw financiële rapporten.

3. Reconcilieer balansrekeningen

Zorg ervoor dat alle balansrekeningen, zoals bank, debiteuren en crediteuren, zijn afgestemd en overeenkomen met jouw subgrootboek. Leg balansdossiers vast voor de belangrijke posten en maak het opstellen en reviewen van deze dossiers onderdeel van je proces.

4. Beoordeel voorzieningen en waarderingen

Evalueer alle voorzieningen en zorg ervoor dat deze adequaat en onderbouwd zijn. Kijk ook naar de waardering van activa en zorg ervoor dat ze correct worden weergegeven middels impairment testing.

5. Controleer contracten en overeenkomsten

Herzie alle lopende contracten en leaseovereenkomsten. Zorg ervoor dat ze correct worden gerapporteerd en dat alle toekomstige verplichtingen in overweging worden genomen.

6. Evalueer belastingverplichtingen

Zorg ervoor dat alle belastingaangiften zijn ingediend en dat eventuele verschuldigde belastingen correct zijn berekend en op tijd zijn betaald.

7. Maak back-ups van alle financiële data

Voordat je begint met de jaarafsluiting, is het essentieel om back-ups te maken van al jouw financiële gegevens. Dit zorgt voor een veiligheidsnet in geval van technische problemen.

8. Communiceer met jouw team

Houd regelmatige check-ins met jouw financiële team. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van hun verantwoordelijkheden en deadlines.

9. Overweeg externe expertise

Als je merkt dat je hulp nodig hebt of dat er gebieden zijn die verbetering behoeven, overweeg dan externe consultants in te schakelen om het proces te stroomlijnen.

10. Reflecteer en verbeter

Na de jaarafsluiting, neem de tijd om te reflecteren. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Communiceer deze inzichten met jouw accountant en gebruik deze om het proces voor het volgende jaar te verbeteren.

Conclusie:

Een jaarafsluiting is een intensief proces, maar met de juiste planning en voorbereiding kan het soepel en efficiënt verlopen. Door deze checklist te volgen, zorg je ervoor dat je alle bases dekt en ben je goed gepositioneerd voor financieel succes in het komende jaar.

Wilt je er zeker van zijn dat jouw jaarafsluiting foutloos is en dat je klaar bent voor de uitdagingen van het komende jaar? Overweeg dan om Feller consultants in te schakelen voor expertise en begeleiding. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de stap naar een naadloze jaarafsluiting.

Deel op social media:

WhatsApp Image 2023-12-20 at 13.43.12

Steek je licht eens op bij Gijs

Op zoek naar iemand die jouw organisatie helpt met het oplossen van haar financiële vraagstukken? Wil jij je financiële afdeling naar een hoger niveau krijgen en toekomstbestendig vormgeven? Heb jij behoefte aan het optimaliseren en automatiseren van de processen? Wij bij Feller begrijpen de hedendaagse financiële uitdagingen en helpen onze klanten met succesvolle transities. Voel je vrij contact op te nemen en je uitdagingen op gebied van finance met mij te delen.