De toekomst van financiële afdelingen: een samenspel van generaties

Interview met
Tim Tamming
5 januari 2024 • 3 minuten lezen

De financiële sector bevindt zich in een tijdperk van transformatie. Terwijl de oudere generatie langzaam plaatsmaakt voor pensionering, staat een nieuwe generatie jonge, dynamische Feller interim financials klaar om het roer over te nemen. Deze jonge consultants brengen een frisse wind van innovatie, technologische affiniteit en een andere kijk op bedrijfsvoering. Echter, met deze vernieuwingsdrang komen ook uitdagingen. De oudere generatie heeft jarenlange ervaring en kennis opgebouwd, vaak gekenmerkt door routines die al decennialang worden toegepast. Deze methoden, hoewel soms verouderd, zijn diepgeworteld in de cultuur en werkwijze van vele financiële afdelingen. 

De kracht en uitdaging van verouderde routines

Het is onmiskenbaar dat de ervaring en expertise van de oudere generatie van onschatbare waarde zijn. Ze hebben financiële stormen doorstaan, complexe problemen opgelost en hebben een diepgaand begrip van de financiële wereld. Echter, in deze schat aan kennis schuilen ook routines die niet meer passen bij de huidige digitale tijd. Onze consultants Tim Tamming en Nishant Jagernath ervaarden deze situaties. Handmatige werkzaamheden die niet op papier zijn uitgeschreven maken het moeilijk om de daadwerkelijke aard van het proces inzichtelijk te krijgen. Vragen vanuit Nishant, zoals waarom het proces momenteel zo ingericht is, nemen de antwoorden ‘zo heb ik het altijd gedaan’ of ‘dat hebben we al geprobeerd, het werkt niet’ de overhand.

De brug tussen oud en nieuw: externe professionals

In deze overgangsperiode kunnen externe professionals van Feller een cruciale rol spelen. Onze jonge consultants hebben bij diverse bedrijven ervaring opgedaan en brengen nieuwe perspectieven en technieken mee. Ze kunnen helpen bij het identificeren van verouderde processen en het introduceren van automatisering en innovatie. Maar hun rol stopt niet bij het introduceren van veranderingen. Het is van vitaal belang dat zij ook de tijd nemen om te luisteren naar en te leren van de oudere generatie. Deze synergie van oud en nieuw kan leiden tot een harmonieuze transformatie van financiële afdelingen.

Vooruitkijken: harmonie in transformatie

De toekomst van financiële afdelingen hangt af van hoe goed bedrijven de krachten van beide generaties kunnen combineren. Met de verwachte arbeidskrapte is het nu essentiëler dan ooit om te investeren in moderne bedrijfsprocessen en tegelijkertijd de waardevolle kennis van ervaren professionals te koesteren. Managers spelen hierin een centrale rol, waarbij ze zorgen voor een evenwichtige samenwerking en ervoor zorgen dat elke stem wordt gehoord. Door respect, samenwerking en innovatie centraal te stellen, kunnen financiële afdelingen floreren in dit nieuwe tijdperk.

Deel op social media:

WhatsApp Image 2023-12-20 at 13.43.12

Steek je licht eens op bij Gijs

Op zoek naar iemand die jouw organisatie helpt met het oplossen van haar financiële vraagstukken? Wil jij je financiële afdeling naar een hoger niveau krijgen en toekomstbestendig vormgeven? Heb jij behoefte aan het optimaliseren en automatiseren van de processen? Wij bij Feller begrijpen de hedendaagse financiële uitdagingen en helpen onze klanten met succesvolle transities. Voel je vrij contact op te nemen en je uitdagingen op gebied van finance met mij te delen.