Waarom een nauwkeurige forecast in Q4 de sleutel is tot een succesvolle jaarafsluiting

Blog • 22 oktober 2024
Succesvolle jaarafsluiting met de juiste forecast
Succesvolle jaarafsluiting met de juiste forecast
Auteur: Gijs Dijkman • 5 minuten lezen
Foto: Succesvolle jaarafsluiting met de juiste forecast

Het vierde kwartaal brengt voor veel van ons in het bedrijfsleven spanning met zich mee. We nemen beslissingen die de resultaten van het hele jaar kunnen maken of breken. Een goede forecast kan hierbij echt het verschil maken. Door vooruit te kijken en scenario's door te spelen, zorgen we ervoor dat we aan het einde van het jaar niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarnaast legt het ook nog eens een basis voor een goede jaarafsluiting.

Vooruitkijken voorkomt verrassingen

In de laatste maanden van het jaar zijn we vaak zo gefocust op het afronden van het boekjaar, dat we soms vergeten verder te kijken. Zonder een goed beeld van wat ons te wachten staat, kunnen onverwachte kosten of tegenvallende inkomsten ons uit balans brengen. Een forecast helpt ons om mogelijke afwijkingen vroeg te spotten. Zo kunnen we op tijd bijsturen en hoeven we niet in paniek naar last-minute oplossingen te zoeken. In je forecast zie je bijvoorbeeld vroegtijdig dat een grote klant pas in januari zal betalen. Nu kun je daar op tijd op inspelen, in plaats van in december in paniek te raken.

Met een degelijke forecast weten we beter waar we aan toe zijn en kunnen we ons voorbereiden op de financiële afsluiting van het jaar. Zo voorkomen we dat onvoorziene omstandigheden roet in het eten gooien.

Tips om je forecasting te verbeteren

Oké, dus een goede forecast is belangrijk. Maar hoe maak je er nou eentje die echt werkt? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om je forecasting aan te scherpen:

  1. Kijk naar data van voorgaande jaren: Door trends uit het verleden te bekijken, krijg je een beter gevoel voor seizoensgebonden schommelingen en andere patronen. Dit helpt je om beter in te schatten wat je in Q4 kunt verwachten, waardoor je minder snel voor verrassingen komt te staan die je jaarafsluiting kunnen bemoeilijken.
  2. Let op je kosten: Een gedetailleerde kostenraming is waardevol. Zorg dat je werkt met recente marktinformatie om budgetoverschrijdingen voor te zijn. Dit houdt je financiële planning stabiel, wat belangrijk is voor een nauwkeurige jaarafsluiting.
  3. Werk samen: Vergeet niet dat een forecast maken niet alleen een taak is voor de financiële afdeling. Betrek ook collega’s van sales en inkoop bij het proces. Hun input zorgt ervoor dat de voorspelling breed gedragen wordt binnen de organisatie en dat je bij de afsluiting kunt vertrouwen op complete gegevens. Het is echter belangrijk om niet te veel KPI’s op te nemen, want dit kan leiden tot verwarring en inefficiëntie. Houd het overzichtelijk en focus op de indicatoren die echt relevant zijn. Te veel variabelen zorgen voor vertraging en kunnen de afdelingen overbelasten, waardoor de samenwerking stroef verloopt. Een heldere en beknopte set KPI’s maakt het proces werkbaar voor alle betrokkenen.
  4. Gebruik technologie: Tools zoals Anaplan, Lucanet en Tagetik maken het makkelijker om trends te analyseren en aanpassingen door te voeren. Data-analyse kan je helpen om je forecast verder aan te scherpen en flexibeler in te spelen op veranderingen in de markt. 
  5. Blijf updaten: Zie je forecast niet als een document dat je eenmaal maakt en dan vergeet. Door regelmatig te checken en bij te sturen, zorg je dat je op koers blijft. Zo kun je – zoals in het voorbeeld dat we hebben benoemd – eventuele risico’s tijdig aanpakken. 

Voor ons als financials is een degelijke forecast een essentiële bron van informatie. Het helpt ons om weloverwogen beslissingen te nemen richting investeerders, het management en andere belanghebbenden. Dit is precies waarom een nauwkeurige forecast in Q4 de sleutel is tot een succesvolle jaarafsluiting. Door een helder beeld te hebben van wat er komt, kunnen we financiële verrassingen voorkomen. Zo zorgen we voor een soepele afsluiting van het jaar en een sterke start van het volgende.

Klaar voor een nieuw hoofdstuk

Hoe voel jij je meestal aan het einde van het jaar? Gestrest? Onzeker? Met een scherpe Q4-forecast kun je het jaar afsluiten met een goed gevoel en een duidelijk plan voor de toekomst.

De inzichten die we nu opdoen, vormen de basis voor onze plannen in het nieuwe jaar. De doelen en budgetten worden voor bijvoorbeeld sales vastgesteld. Gedurende het jaar is het mooi om hiernaartoe te werken en met trots te kunnen zeggen dat de doelen aan het eind van het jaar behaald zijn. Het maakt onze organisatie wendbaarder en beter voorbereid op uitdagingen en kansen. Bovendien zorgt een goede forecast ervoor dat we de jaarafsluiting zonder veel stress kunnen voltooien. Dit draagt niet alleen bij aan de balans van dit jaar, maar geeft ons ook een voorsprong in onze strategie voor de toekomst.

Deel op social media:

WhatsApp Image 2023-12-20 at 13.43.12

Steek je licht eens op bij Gijs

Op zoek naar iemand die jouw organisatie helpt met het oplossen van haar financiële vraagstukken? Wil jij je financiële afdeling naar een hoger niveau krijgen en toekomstbestendig vormgeven? Heb jij behoefte aan het optimaliseren en automatiseren van de processen? Wij bij Feller begrijpen de hedendaagse financiële uitdagingen en helpen onze klanten met succesvolle transities. Voel je vrij contact op te nemen en je uitdagingen op gebied van finance met mij te delen.